Bir Tutkunun Meyvesi... KA-Impulse

Sevgili Dostlar,

Hayatımızın keşmekeşinde ailemize ve kendimize ayırdığımız kıymetli zaman içerisinde, birey olarak da birşeyler üretme içgüdüsü müdür nedir, bir uğraş ve belki bir nebze tatminkarlık adına birşey üretme dürtüsüyle
bir süredir ağaç ve oymacılık sanatıyla elimden geldiğince uğraşıyorum.

Bundan birkaç ay önce de yalnızca bir fikir olarak aklımda olan ve bir türlü cesaret edemeyeceğimi düşündüğüm bir işe kalkıştım.

2012 haziran ayında büyük bir mutlulukla aldığım Thorens pikabımı halen hem hayret hem de büyük bir keyifle kullanıyorum. “Hayret” dedim çünkü bu kadar basit ama bir o kadar hata affetmeyen ince detaylar barındıran bu cihazlara büyük saygı duyuyorum. Ben edebiyat okudum, fizikten pek anlamam, ama pikabımı aldığımdan beri, onu kullanırken ve karşısına oturup onu izlerken bu cihazların mantığını, çalışma prensiplerini anlamak için internette sayfa sayfa gezindim durdum ve araştırmaya okumaya da devam etmekteyim.
Ve nihayetinde Türkiye’de ve tüm dünyada bir fenomen olan "DIY pikap" olgusuna ben de daldım.

Türkiye ve yurtdışında mesajlarım ve telefonlarımla, sorularımla birçok kişinin başını ağrıttım, usandırdım. Sağolsunlar tacizde bulunduğum dostlar epey bir yol gösterdiler ve bilgi paylaştılar. Birşeyler yerli yerine oturuyor. Epey bir zaman oldu, aylar geçti, artık icraate geçme zamanı geldi diye düşünüyorum.

Netice ne olur bilemiyorum. Bir plak koyup düzgünce dinleyebilecek miyim bilemiyorum. Eh bunu da denemeden öğrenmenin başka da bir yolu olmadığına göre, gözümü karartıp yola girdim.

Girizgah uzun oldu, gelelim projeye...

Öncelikle izlediğim yolu ve buna mukabil yaptığım çizimler neticesinde tedarik etmeye çalıştığım parçaları anlatmak istiyorum sizlere.

Burada yazacaklarım bana anlatılan ve okuduğum yazılardan çıkardığım sonuçlara dayalı anlayabildiğim kadarıyla kendi görüşlerimdir. Eğer, yanlış bir ifadem olursa şimdiden özür dilerim. Hatta düzeltme yapılırsa da memnun olurum.

Tasarım boyutlarını düşünürken öncelikle kol boyuna karar verdim. 9’’ bir kol kullanacağıma emin olduktan sonra, tasarım konusunda epey kafa yordum. İnternette gördüğüm ve kullandığım pikaptan yola çıkmaya çalıştım. O kadar farklı tasarım gördüm ki kafam karıştı ve konuyu en basite indirgeyerek ana hatlarıyla şuna karar verdim;

Öncelikle, yapı, askılı bir yapı olmayacak, DC motorlu kayış sürümlü bir yapı olacak.

47cmx37cm (+/- 2cm) ebatlarında gövde ve yalıtım tablası
Ağaç tutkum olduğundan öncelikle masif gülağacı ya da akçaağaç düşündüm. Ama bulabildiğim tüm ağaçlar büyük plakalar halinde satıldığı için (3-4 pikaplık malzeme çıkar), ve bu tablaların küçük parçaların yapıştırılmasından değil de mümkün olduğunca yekpare parçalardan oluşmasını istediğim için bu masrafa girmedim. Eğer ki bu proje başarılı olursa yeni projelere ağaç ile devam etmeyi düşünebilirim.
O yüzden bir kenarda duran orta sertlikte 3cm kalınlığındaki mdf’yi kullanacağım bu projemde. Pikabın gövde kalınlığı 6cm olacak, yani gövde 2 tane 47x37cm mdf plakadan oluşacak. Bunları, araya sönümleyici ped koyarak sabitleyeceğim. Bu gövde 3 sönümleyici ayak ile yine mdf’den yapılmış bir alt yalıtım tablası üzerinde duracak. Yalıtım tablası da yine 3 ayaklı ama koni/spike olacak.

Plato mili, yatağı ve plato
En büyük sıkıntıyı burada yaşadım. Önce alt plato kullanımına gerek kalmadan gerekli mil ve yatağını bulmaya çalıştım ancak içime sinen ve uygun bir tane bulamadım. Önemli bir kısım olduğu için ve nasıl bir yapı olması gerektiğini bilemediğim için de ilk projede üretimine girişmedim.
Hazır bir alt platolu mil ve mil yatağı edindim. Mil yatağı ve topu seramik.
Alt patoya uygun olacak şekilde ayrıca 25mm kalınlığında 310mm çapında yaklaşık 2,5-3kg ağırlığında siyah delrinden bir plato yaptırttım.
Mil yatağını, birbirine tutturulmuş 2 mdf tablanın, üstte olanına monte etmeyi planlıyorum. Altta kalan mdf, mil yatağı çapından daha geniş kesilerek bu montajın sağlanacağını umuyorum. Böylece, sönümleyici ayak ve 2 mdf arasındaki sönümleyici pad ile dışıradan gelebilecek titreşim en aza indirgenmiş olacağını düşünüyorum.

Kol ve iğne
Uygun fiyata bir SME 3009 series 2 improved kol buldum ve aldım. (Sabit headshell)
Bu kol ile kullanabileceğim aslında, evdeki TD-309 için sakladığım, bir Grado Statement Series Master 1 iğnem var. Ağırlık olarak da SME için uygun bir iğne. Ama kıyamadım ve bir Denon DL-103 edindim. Bu kolun DL-103 ile kullanılabilmesi için SME için upgrade parçaları aldım;
Pirinç rider weight
Pirinç bias weight (3,5g ve 4,5g)

Ayrıca upgrade amaçlı kolun parçalarını aşağıdakilerle değiştirdim (biraz da estetik anlamda uyum olsun diye),
Bronze knife edge bearing
Pirinç 7mm bed plate
RCA conversion kit

Kolu, mil yatağını monte ettiğim mdf’ye değil onun altındakine monte etmeyi planlıyorum. Üstteki mdf’nin o kısmını kolu monte edeceğim bir yükselteç/kule kadar keseceğim. O yükselteci de altta kalan mdf’ye monte edeceğim. Yükseltecin montajında yine sönümleyici malzemeler kullanmayı planlıyorum.

Motor ve devir ayarı
Burada sıkıntım var. Aslında en baştan platoyu döndürecek bir motor kulesi düşünüyordum ama tasarım alt platolu olunca, motoru plato dışında kullanabilir miyim bilmiyorum. Yoksa motor kasnağı, alt platoya yakın mı olmalı? Motor yerini nasıl hesaplamam lazım? Gibi cevabını bulamadığım sorularım var. Bununla ilgili sizlerden yardım/açıklama gelirse inanın çok sevineceğim.
Motor her halükarda bir motor kulesinde yer alacak ve doğrudan yalıtım tablası üzerinde yer alacak. Eğer yapı/mesafe, plato dışında olmasına müsaade ediyorsa, sol arka köşeden gövdeyi verev keseceğim ve oraya koyacağım kuleyi. Ama eğer alt platoya yakın olması gerekiyorsa, o vakit, motor kulesi çapında mdf gövdeyi kesmem gerekecek ve alt platoya yakın yere platonun altında gizli kalacak şekilde yerleştireceğim.
Her 2 durumda da motor ana gövdeyle doğrudan teması olmayacak.
İkinci sıkıntım uygun bir DC motor ve devre bulamamam oldu. Açıkçası bu konuda tıkandım.
2 adet düğme kullanmak istiyorum. Biri açma/kapama diğeri ise 33/45. Bu düğmeleri gövdeye monte edeceğim.

Paylaşabileceğim ilk bilgiler böyle.
Evde milimetrik ölçekli bir proje kağıdı çalışma masamda serili beni bekliyor, yanında da pergel, gönye, açı ölçer vs...
İlk önce tasarımı bu kağıda dökeceğim. Plato mili, plato ve SME’nin kurulum bilgilerine göre kol yerini çizeceğim. Ondan sonra da adım adım ilerleyeceğim bakalım.

Biraz ağır ilerlese de yavaş yavaş somut birşeyler ortaya çıkmaya başlayacak yakın zamanda.
Şu motor konusunu da çözersem tamam olacak...

Gelişmeleri fotoğraflarla yeni yayınlarda sizlerle paylaşacağım.

Sevgiler...




Teşekkürlerimi borç bilirim...

 

http://www.isokinetik.co.uk/
 







Hiç yorum yok: